top of page

Groeien jouw spieren snel? 💪🏋️‍♀️🔥

28 november 2022

Laten we zeggen dat de elementen voeding en herstel in jouw trainingsprotocol geoptimaliseerd zijn - goed werk! 👍


Daarnaast, laten we aannemen dat progressieve overlading reeds een sleutelelement in jouw huidige trainingsopbouw is - zeer goed! 👊


Het volgende belangrijke sleutelelement dat we dan onder de loep moeten nemen, is oefeningenselectie, en hoe deze selectie een gevarieerde een doordachte stimulus gaat geven.


Als het volledige groeipotentieel van een bepaalde spiergroep is beoogt (en dat is immers ieder zijn doelstelling), dan zal een gevarieerde oefeningenselectie gekozen moeten worden om de spiergroep zijn volledige contractiespectrum aan te spreken. Dit zou een belangrijke beslissingsfactor moeten zijn tijdens de opstel van jouw training design.


Iedere oefening heeft een verschillend krachtpatroon. Voorgenoemd krachtpatroon zal een hogere en lagere stimulus hebben tijdens verschillende delen van de krachtcurve. Een deel van de concentrische beweging van de oefening zal het zwaarst zijn, en andere delen van die concentrische beweging zullen net iets aangenamer aanvoelen, of makkelijker. Dit betekent dat de spiervezels verantwoordelijk voor het duw (of trek) gedeelte in het zwaarste gedeelte van de oefening, het meeste groeistimulus zal ontvangen. Jouw oefeningenselectie zal ervoor moeten zorgen dat alle delen van het contractiespectrum van een spier dezelfde uitputtingsstimulus zal ontvangen. De enige manier op dit te bereiken, is om verschillende oefeningen op een intelligente manier te selecteren en er voor te zorgen dat het volledige bereik van de beoogde spier aangesproken zal worden middels verschillende krachtpatronen.


Je kan zwaar trainen, en resultaten zien. Maar je kan ook zwaar en intelligent trainen, en snelle fysieke resultaten boeken!


Een personal trainer kan jou helpen om de slimme keuzes te maken in jouw training design.

Neem nu contact met ons op, en begin snelle resultaten te zien!


CONTACT


Auteur

Personal Trainer Michiel Jansen

bottom of page